28 July 2015

REVIEW : Mango Cheesecake by Kekekekek Shop (KL/Selangor)

Assalammualaikum,

*Entry ni perlu dibaca sambil sediakan tisu untuk lap ailio*

Baru-baru ni I ada order Mango Cheesecake dari my friend. Actually I mula2 tau pasal mango cheesecake ni dari kawan-kawan kat Kuantan. Ada satu kedai kat sana jual. I pulak memang tak boleh dengar pasal kek  ni. Nak2 ada cheese. Mesti nak rasa punya. Tapi tulah. Gila pulak rasanya kalau nak ke Kuantan just to buy the cake. Hahahaha.. Kat KL pulak google2 tak pernah jumpa kat mana2 ada jual.

Kalau dah rezeki nak rasa..Kebetulan kawan I ni, pun orang Kuantan tapi duk kat KL, dia buat bisnes adik-beradik jual kek ni. Dah beberapa bulan jugak la. Tapi baru lepas raya ni I terasa nak order. Hari Jumaat hari tu I dapat lah kek yang ditunggu-tunggu sangat tu. Deliver dari Puncak Jalil. Hahahaha.. Neves ni nak rasa. *over* 

Taraaa!!

The Packaging. Kemas!

Size dia lebih kurang panjang tapak tangan dewasa. Jangan kira tapak tangan anak korang pulak.

Tengok packaging dia cantik dan kemas tau. Bekas tu boleh re-use. Kot2 korang rajin buat kek ke brownies ke. Tengok luar pun dah cantik lagilah tak sabar nak rasa kan? Sabar2. Tunggu next pic. Amboi suspen!

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Ok. Dah bukak cover. Nampak tak mangga tu? Perghh..Fresh gila kot!

Cheese dia pulak! Wuuu..Dap2!

See? Dah kena potong! Yummy!

Serius korang kena try. Konsep dia benda sedap dikongsi bersama. Dia punya rasa memang umpph sangat. But make sure kena simpan dalam freezer. Takut dia cair. Kalau ikutkan memang tak sempat simpan dalam freezer. Sebab dapat je terus nak makan sampai habis. Hahahaha..I beli ni 6 box. 1 selamat makan kat opis. 2 makan kat rumah. 3 lagi bagi mak I. Selain box kecik macam ni, diorang ada jugak jual yang big size. Macam pic bawah ni.



OK. So berminat tak nak order? Terliur tak? Don't worry. Benda boleh bincang. Hahaha..
Untuk order, boleh call / Whatsapp no. phone ni

Usin : 016-9688589

Atau visit the IG: @kekekekek_shop

Harga : Kecil = RM10  /  Besar = RM90
 Minimum order 6 small box untuk delivery atau 1 big size.

Get it? Ok. PM laju2. Jangan biar I sorang je makan kek sedap. Korang pun kena rasa. Biar sama2 menternak kolestrol dek kerana mango cheesecake terpaling sedap ni. Hahahaha

Btw, diorang boleh terima tempahan kalau ada event apa2. Whatsapp je nombor tu, ok? Paham eh?

-peace-



27 July 2015

Aidilfitri 2015

Assalammualaikum,

11 Syawal dah pun. Baru sempat nak update blog. Bukan sebab excited beraya. Tapi takde mood. Hahaha..Rabu last week dah start kerja. Duk rumah lelama pun takleh jugak. Lesu badan. Baiklah kijo.
Cerita raya aku? So-so je. Hahahaha..Beraya sampai 2 Syawal je. 3 Syawal dah balik KL, tidur dan makan lauk sardin. Ongkolumpo memang cenggitu kot. Ke aku je? Heh!

Tahun ni turn beraya belah Fikri. Pagi raya tu kami di Sentul. Adik beradik dia semua ada. Semua turn Sentul. Mak abah aku pulak beraya kat rumah Bangi dengan Along, angah and kakak. Abang balik raya rumah Kak Misah kat Raub. Pagi tu lepas solat raya, kami bersalaman, bermaafan. Adik beradik Fikri ni memang suka drama air mata skek. Kekekeke. Dah setel bergambar semua, pergi beraya rumah tok2 sedara Fikri. Area2 situ je. Adalah 3 @ 4 biji rumah kot pegi hari tu. Termasuk rumah mak long Fikri. Dalam tengahari camtu semua dah balik rumah terbungkang sementara tunggu solat Jumaat. Lepas solat Jumaat pegi rumah pakcik Fikri pulak. Dia panggil adik beradik dia semua sekali. Ada makan2. Kitorang pegi awal skek dari orang lain sebab nak bersiap balik Johor pulak petang tu. 

Tapi tak jugaklah. Sebab balik tu sesambil tidurkan Zhafran, aku sempat tidur gak. Hahahaha..Pukul 6 lebih baru gerak dari Sentul. Singgah beraya ke rumah Bangi dulu jumpa mak abah aku. Bersalaman dulu dengan diorang. Sobs sobs. Sempat solat Maghrib semua. Dalam pukul 8 gerak dari Bangi. Sampai Johor dalam pukul 12 la lebih kurang. Berhenti makan kat mamak jap kat Pekan Nenas tu. Hmm..tu je kisah 1 Syawal aku. Hahaha..Gambar pun tak la banyak mana. Gambar pagi raya je kot..Yang penting Zhafran collect duit raya! Hahahahaha..Tu best!
Kbye.


Zhafran moody nak tidur. Bangun awal sangat sapa suruh.
Fikri pakai baju Melayu TMJ style. Aku la tu suruh. Hahaha..

Pegi rumah orang beraya happy pulak dia

Ni kat Johor. Team lelaki kotak2.

Ni pun Johor. Nusajaya. Rumah OAA. Kekekeke

Ni dodol. Finally dapat! Yeay! Lengkap rayaku. Kbye


-peace-

15 July 2015

Selamat Hari Raya!

Assalammualaikum,

Hari ni iolss kerja lagi. Esok pun kejeeeeeeeee...I memang suka keja. *matakeatastangandibahu*
Insya Allah tahun ni beraya di kampung husband kat Pekan Nenas, Johor, Nanti I bawak balik nenas ye. Kitorang balik mungkin Jumaat malam. Ahad balik sini balik. Rabu baru start kerja. Hari ni pun kat KL dah lengang dah jalan. Highway pulak jammed. Bertabahlah korang. 
Esok company bagi 1/2 day. Pukul 3 la tapinya. Ok la kan dari takde. Company husband 1/2 day pukul 1. 

Tahun ni tak excited sangat nak raya. Baju pun ala kadar je persiapan. Baju Zhafran je banyak beli. Kuih raya pun dah nak habis I kerjakan. Kah kah. Oh ye, hari ni along I dari Cambodia balik. Beraya kat sini. Nasib dia cuti lama sebab tak sempat kot jumpa dia raya pertama ni. Hmm..Selamat Hari Raya along. *tetiba sangat*

Ok lah. Di kesempatan ini, I nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua muslimin dan muslimat, Maaf Zahir dan Batin. Ampun dan maaf kiranya ada penulisan I yang menyinggung perasaan sesiapa. Kepada yang balik kampung, drive safely. Biar lambat asal selamat. Ingat keluarga yang menanti di kampung. Raya2 ni, makan tu jaga lah sikit. Jangan jadi macam I tahun lepas. Pas raya cirit birit. Puihhh..hahahaha..

Ok. Selamat Hari Raya!

Sebelum tu terimalah seketul....


-peace-

14 July 2015

Boleh salam ke tak?

Assalammualaikum.

Raya dah nak dekat. Masa untuk bertemu kaum keluarga dan sanak saudara. Masa untuk bermaaf-maafan dan bertemu mesra. Tapi dalam pada kita nak bermaafan, tak kira lelaki atau perempuan perlulah tau hukum dan batasan untuk kita bersalaman. Tak semua saudara kita 'halal' untuk disalam. Ye, kadang2 kita 'terpaksa' salam atas dasar hormat terutamanya yang berpangkat mak atau ayah saudara (by marriage). Maksudnya selain dari adik beradik kandung ibu bapa kita. Mungkin husband mak ngah kita atau wife pak long kita. Mungkin juga adik beradik ibu bapa mertua. Untuk lebih mudah paham, jom kita tengok carta bawah ni. Siapa yang kita boleh salam atau tak. Lelaki atau perempuan wajib tau! Ok?







Sama-sama kita perbetulkan diri. Sama-sama belajar. :)

-peace-

13 July 2015

Apa Itu Eczema?

Assalammualaikum,

Hari ni mood ke laut. Sejak weekend. +___+. Just nak share pasal artikel husband share. Alhamdulillah Zhafran punya eczema dah kurang sikit sejak kitorang pakai minyak kelapa dara. Kulit dia dah tak kering. Zhafran jugak ada minum ubat nama Aerius. Everyday minum untuk kurangkan gatal. Eczema memang takkan hilang. Kita just boleh kurangkan je ye. Apa punca sebenar eczema? Macamana nak prevent dia? Here you go!




Bagaimana eczema merebak


Yang penting kulit kena sentiasa lembap


Ibu bapa yang anak kecilnya kena eczema ni jangan stress. Insya Allah akan pulih. Penasihat tak bertauliah memang ramai kat luar tu tapi hanya kita yang tau apa terbaik untuk anak kita. Selain dari tips dia atas, mungkin jugak boleh cuba untuk pantangkan makanan dia dan tukar susu formula (susu lembu) kepada susu soya. kalau BF, si ibu kena la berpantang makan sikit ye. 
Harap membantu!

-peace-

7 July 2015

New Look

Assalammualaikum,

Perasan tak blog I dah bertukar wajah? Rasa fresh sikit tengok background all white diserikan dengan kaler pink stoberi. Kekekeke..Walaupun bukan penggemar stoberi tapi tetap terliur tengok kaler pink tu.
Dengan wajah baru ni harap2 rajin lagi lah update blog. Muahahahaha..Nan hado! Kalau dah busy takde maknanya nak update. Nak BW pun tetengah malam time Zhafran dah tidur. 

Haa..Yang ni pun new look. PU Zhafran. Hahaha..Omey2 je pakai songkok babah dia tu. Ok tu je. Babai..





-peace-



RESEPI : Ayam Goreng Kunyit

Ni cerita Ahad lepas. Plan nak masak untuk buka puasa. Tapi takde idea. Mak mertua pegi pasar dan kedai Avon dia, kirim beli ayam. Dalam pada tu pikir lagi nak masak apa ayam tu. Ye2 je suruh beli ayam. Hahahaha..Last-last decide masak ayam goreng kunyit je. Sebab teringat ayam goreng Mat Rock dan sebab baca post kak Suraya. Hahaha..Lagipun ni menu simple yang dah ada sayur semua. So satu lauk dah memadai. Hahaha..

Ok. Bahan2 nya ialah: 

Ayam (prefer bahagian dada) dipotong kecik2
Kacang panjang atau kacang buncis. Potong lebih kurang seinci camtu. Besar kelingking
Carrot dipotong memanjang
Serbuk kunyit sesudu
Garam
Cili merah (ikut nak pedas mana)

Cara2 : 

Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Peram lagi lama lagi sedap.
Goreng ayam sampai separa garing. Lepas tu terus masukkan semua aksesori sayur mayur. Masuk sekali arung semua ye. Bagi ayam tu sebati dengan semua rasa. Agak2 la dah masak, angkat. Toskan minyak. Siap! Kan senang?



Bahan-bahan

Gambar tak cantik tapi tetap nak tunjuk konsep dia.


Dah masak, gaul la kicap dengan nasik panas. Layannn..
Zasss

Eh jap. Ni pulak coconut shake husband buat. Hehehehe..Dap2! Aumm



-peace-




6 July 2015

Chocolate Tarts Sedap Gila!

Habislah..dari pagi entry makan.Hahahaha..Ahh..dah 19 Ramadhan kot. Takkan terliur lagi tengok pic foods ye dak? Cerita dia camni. Sabtu malam lepas I pegi amik Chocolate Tarts yang I order via Twitter. Orang tu COD kat Taman Melati. I order dua balang. Satu bagi mak I. Satu bawak balik Sentul. Kononnya untuk raya la. Tapiiiiii...

Sampai je Sentul, I terus bukak. Sebab terpengaruh dengan review customer yang kata sedap sangat2. Ada yang last year pun beli then repeat order sampai berbalang2. Haishh..Mana tahan camni..Hahahaha..Dua layer setel dari malam tu sampai siang esoknya. (I tak boleh puasa..:P)

Memang sedap! Dia tak macam kuih yang kita makan then rasa lembik2 tepung tu. Yang ni crunchy sikit. Chocolate dia pun just nice. Tak manis sangat. Eh teringat pulak balang tu kat rumah. Semalam kemain la simpan dalam plastik konon taknak nampak depan mata. Tapi amik jugak dah sorok pun. Takde maknanya..Hahahaha...Rasa menyesal lak sebab sahur tadi tak makan. Kekekekeke..

Nindia!!


Chocolate Tart Sedap Gila!


Kasi zoom sikit



Buat masa ni order dah close. Kot2 dia amik order untuk raya haji nanti I inform eh. Amboi...Lambat lagi tu. Hahaha..Selamat terliur!

-peace-

RESEPI : Nutella Brownies 3 Bahan Je!

Assalammualaikum,

Ni cerita petang Jumaat hari tu. Balik keje awal. Pukul 4.45 dah keluar opis. Husband amik, merempit kejap je. Kul 5.05 sampai rumah. Sampai2 je tengok Zhafran tidur. I pun terus zup zap zup zap salin baju, masuk baju kotor semua dalam mesin, rendam baju Zhafran dan terus mula baking. Nampak macam supermom tak? Kah kah kah..
Haaa..Tu dia intro.

Actually nutella ni dah beli hari tu lagi. Konon2 nak buat nutella & banana sandwich makan time sahur as an alternative dari makan nasi. Tapi "ADAAA" nampak sandwich??? Hahahaha..Last2 marilah kita buat Nutella Brownies yang resepinya dah peram selama 2 tahun. Ko hado??

Bahan2 dia simple sangatttt..Nama pun 3 bahan je. So bahan2nya ialah:

Nutella ( 200g)
Tepung gandum 5 sudu besar
Telur 1 biji

Cara2 :

Gaulkan semua bahan sampai sebati. Nak pakai mixer pun boleh.. Nak pakai manual dengan tangan sesambil tambah muscle pun boleh. Macam I takde mixer so pakai manual je la. Agak2 dah sebati boleh la letak dalam cup comel tu atau loyang. Depends korangla. Nak makan potong2 macam kek ke, atau macam cupcake cecomel. Suka hati ea.Takde sapa marah.

Kalau pakai cup dapat la dalam 20 ketul depends pada cup besar mana la. Bukan cup A, cup B eh..Hahahaha..Tetttt...

Masak dalam oven pada suhu 180 dalam masa 15 minit je. Nak tengok dah masak ke belum, try la cucuk dengan lidi sikit. Kalau takde melekat maknanya dah masak. Bolehla hias topping dengan lebihan nutella ke, badam ke, cili padi ke. Sukahati!


Taraaa!!!
Ni lah hasilnya. I pakai topping cornflakes Zhafran. Sebab dia, itu je ada kat rumah. Pun bolehhhh...


I buat pakai loyang. Sebab takda pun cup comel and malas nak singgah kedai. Rasa dia memang yummy sangat. Nak2 makan panas2! Fuhhh...Kena pulak letak cornflakes, ada rangup2 sket.. *nangis*..Sedapnyaaaa..
Selamat mencuba!

-peace-



3 July 2015

Nak Makan Apa?

Assalammualaikum,

Dah 2 minggu puasa. Dah tak tau nak makan apa. Pegi bazar Ramadhan pusing sampai dua kali tapi tengok makanan pun takde feel. Murtabak, roti john, onde2, nasi tomato..Itu je ke makanan bulan puasa wei? Takde pembaharuan ke? Hahahahaha...Nak masak lagi la tak tau apa. Rasa dah taknak makan nasik dah. Nak gi makan fast food je. Boleh? Ke makan maggi? Hahaha..Teruk sangat tu.

Hari2 balik keje husband ajak gi bazar Ramadhan. Everyday dia tanya nak makan pape tak? Jawap aku "ntah la..takde apa yang terlintas"..Dalam pada takde apa tu dia usung gak aku gi bazar..Pfftt..
Memang sendu je tengok foods semua tu. Camne la nak hadap lagi dua minggu ni..Makan sambal kentang je la. Pastu goreng telur ngan gaul nasi panas dengan kicap. Heaven!

Hari ni pun dah pikir apa pulak nak makan. Tengok je la macamana ending dia karang. Hahaha..Dah la. Babai..


-peace-

Zhafran & Bunga api

Assalammualaikum,

Salam Jumaat. Penghulu segala hari. Hari dah 16 Ramadhan. Ye. Kejap je kan? Dua minggu dah puasa.. Semalam lepas berbuka ajak Zhafran main bunga api. Babah dia belikan hari tu. Hehehe..Saja bagi dia merasa main benda tu macam umi nya masak kecik. Takdalah hadap HP je kan?! Muntah aku dengar lagu Wheels On the Bus tu berkali2..Hahahaha..

Yeay!

Anak happy, Umi happy!


video



-peace-

1 July 2015

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2015


Assalammualaikum,

Lagi dua minggu nak raya ni dah shopping ke? Kalau belum meh join GA ni. Ada rezeki menang ke mana la tau khennn..

http://www.nile.com.my/page.php?cd=101

Macam I ada few items jugak yang I berkenan. Untung dapat free laaaaagiii bagus..
Jom tengok list items I nak!


http://www.nile.com.my/images/MPGG01104.jpg
Price Meletop: RM14.90
Date: 02/07/2015
Time: start: 11.00am 
Time End: When limited  quantity sold out
Limited Quantity: 150 pieces


http://www.nile.com.my/images/BMG11020-Raya15.jpg
Product: Haniya Mix Color Blouse
Price Meletop: RM19.90
Date: 06/07/2015
Time: start: 4.00pm 
Time End: When limited  quantity sold out
Limited Quantity: 80 pieces


http://www.nile.com.my/images/WBHD65491.jpg
Product: Crocodile Design 3-in-1 Woman Bag
Price Meletop: RM28.90
Date: 03/07/2015
Time: start: 4.00pm 
Time End: When limited  quantity sold out
Limited Quantity: 200 pieces


http://www.nile.com.my/images/WSDY16005-Raya15.jpg
Product: Bow Stylish Heels 
Price Meletop: RM11.50
Date: 01/07/2015
Time: start: 4.00pm 
Time End: When limited  quantity sold out
Limited Quantity: 100 pairs


http://www.nile.com.my/images/BMG11020-Raya15%20(1).jpg
Product: Haniya Paisley Jubah
Price Meletop: RM29.50
Date: 06/07/2015
Time: start: 11.00am 
Time End: When limited  quantity sold out
Limited Quantity: 100 pieces


Amacam? Lengkap la raya I kalau dapat semua ni. Ameen.

Nak join? Bolehhh..Tadek sapa marah. Klik SINI


Good luck to me and you!

Hanya Pinjaman..

Assalammualaikum,

Semua yang ada di sekeliling kita hanya la pinjaman. Umur, kebahagiaan, keluarga, harta..Semuanya. Bersyukur dan hargailah sebelum semua ditarik balik..




mode: rindu anak, rindu mak..


-peace-