6 January 2015

TIPS : Hilangkan kuping di kulit kepala bayi

Kuping @ kelemumur @ kerak di kepala baby adalah normal sejak lahir. Benda alah tu akan hilang mengikut peredaran masa. Ewahh.. Makin besar makin hilang la dia. Depends pada baby tu. Macam Zhafran still ada lagi kuping tu walau sekelumit. Gusar jugak kengkadang tengok die tergaru2 especially time tidur. Jadi bila dipikirkan tak boleh dipandang enteng permasalahan ni! *tepuk meja*

So setelah mendapat nasihat dari pakar iaitu mak saya, ekekekeke, caranya ialah;

Lumurkan minyak masak @ minyak zaitun pun boleh ke kepala baby. Ikut pengalaman sendiri, minyak Johnson baby tak cukup kuat untuk menghapuskan kotoran degil tu. Huhuhu.

Biarkan sekejap sampai dia meresap dan lembut. Lepas tu kikis menggunakan sikat (sebaiknya sikat kutu yang gigi rapat2 tu). Kuping tu akan tercabut dan melekat kat sikat tu. Then cucilah kepala baby tu. Buat at least 3 kali seminggu. Insya Allah.

Tata!

XOXOXO

1 comment:

nur ikaa said...

tq be my nuffnangers - http://www.bakul2011.com/2015/01/jom-review-nuffnangers-6-januari.html